Bescherm uw kostbare herinneringen: tips voor het vervoeren en bewaren van kunstsouvenirs.

Het kopen van kunstwerken tijdens uw reizen is een prachtige manier om herinneringen vast te leggen. Kunstsouvenirs zijn niet alleen esthetisch waardevol, maar ook persoonlijk en uniek.

Of u nu een schilderij op doek heeft gekocht op een lokale markt of in een gerenommeerde galerie, het is essentieel om deze op de juiste manier te vervoeren en te bewaren.

Hier zijn enkele tips om uw kunstwerken in perfecte staat te houden en ze daarna professioneel te laten inlijsten.

 1. Zorg voor de juiste verpakking

Bescherm uw kunstwerk tijdens het transport:

 • Wanneer de verflagen op het doek volledig uitgedroogd zijn kan er een beschermpapier op de beschilderde zijde mee opgerold worden. Opgelet: het is belangrijk om de beschilderde zijde langs de buitenkant te houden bij het oprollen!
 • Rol het doek bij voorkeur op een harde buis of foam rol zodat er geen kans is op indeukingen of vervormingen (een pvc afvoerbuis kan bijv. ook)
 • Over het reeds aangebrachte beschermpapier kan dan bijkomend een bubbelfolie gerold worden
 • Zorg ervoor dat de rol niet te kort wordt opgerold, liever zo ruim mogelijk en een zo groot mogelijke diameter behouden
 • Harde omhulsel: Plaats het ingepakte doek in een stevige, kartonnen koker of doos (of pvc buis) om te voorkomen dat het buigt of geplet wordt
 • Indien de verf nog niet volledig uitgedroogd is, probeer een silicone papier te voorzien als bescherming (zodat de verf niet kan kleven aan de opgerolde achterzijde), alleszins zeker geen gewoon papier of bubbelfolie rechtstreeks op het verf leggen (deze laten sporen na of blijven kleven in de verf)

 1. Vermijd extreme temperatuurwisselingen

Kunstwerken zijn gevoelig voor temperatuur en vochtigheid. Probeer blootstelling aan extreme hitte, kou of vocht te vermijden, omdat deze de verf en het doek kunnen beschadigen.

Bij het ontrollen van schilderdoeken (die bijv. uit het vliegtuig komen en blootgesteld zijn aan extreem koude temperaturen), ontrol je deze voorzichtig in een warme omgeving wanneer het werk reeds op kamertemperatuur gekomen is. Lukt dit niet gebruik dan een haardroger zodat het doek soepel genoeg wordt om te kunnen uitrollen. Als dit niet het geval is dan kan de verf op het doek craqueleren, zeker bij bijv. dunne linnen doeken die vaak gebruikt worden in Afrika, Azië, enz..

 1. Verzeker uw kunstwerken

Bij het vervoeren van waardevolle kunst is het verstandig om een verzekering af te sluiten. Dit kan eventuele financiële schade dekken in het geval van verlies of beschadiging tijdens het transport.

 1. Tijdelijke opslag

Als u uw kunstwerk niet direct kunt laten inlijsten, zorg dan voor een veilige tijdelijke opslag:

 • Horizontale opslag: Leg het doek plat om doorbuigen en craqueleren (barstjes in verflaag) te voorkomen.
 • Vermijd zware objecten: Leg niets bovenop het kunstwerk om indrukken of krassen te voorkomen.

 1. Professionele inlijsting

Een goede inlijsting is essentieel voor het behoud en de presentatie van uw kunstwerk. Professionele inlijsting biedt niet alleen bescherming, maar ook een esthetische meerwaarde.

Bij Van Beveren Inlijstingen bieden we hoogwaardige inlijstservices aan die speciaal zijn ontworpen om uw kunstwerken te beschermen en te verfraaien.

Onze inlijstservice omvat:

 • Maatwerk lijsten: Perfect passend bij de stijl en afmetingen van uw kunstwerk.
 • Deskundig advies: Professioneel advies over de beste manier om uw kunstwerk te presenteren en te behouden.

Het vervoeren en bewaren van kunstsouvenirs vereist zorg en aandacht. Door de juiste stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw kostbare herinneringen intact blijven.

Heeft het werk toch schade opgelopen, dan kunnen wij oplossingen bieden naar verdere behandeling toe.

En wanneer u klaar bent om uw kunstwerk een permanente plek te geven, staan wij bij Van Beveren klaar om u te helpen met professionele inlijstservices.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!