Montage met hinges? Wat moet je weten?

Het inlijsten van kunstwerken is een delicate taak die niet alleen de esthetische presentatie verbetert, maar ook een cruciale rol speelt in het behoud van de kunstwerken op lange termijn. Een van de montagetechnieken die we in de context van conserverend inlijsten gebruiken is montage met hinges.

Hinges zijn gevouwen strookjes japans papier die achteraan een kunstwerk worden bevestigd om ervoor te zorgen dat het kunstwerk ongeschonden en te allen tijde kan verwijderd worden van de ondergrond, dat is meestal een zuurvrije passpartout die als fond gebruikt wordt.

Hinges worden vooral gebruikt bij kunstwerken op papier.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op montage bij hinges bij het inlijsten van kunstwerken en hoe ze volgens de regels van de kunst kunnen worden toegepast.

Wat zijn hinges precies bij het inlijsten van kunstwerken?

Hinges zijn kleine, dunne stroken Japans rijstpapier. Dit type papier is steeds zuurvrij, flinterdun en zeer sterk door zijn lange vezels. De hinges worden gebruikt om het kunstwerk op papier, op een drager te bevestigen. In ons geval dus vaak op een zuurvrije passe-partout. Naargelang de grootte en het gewicht van het kunstwerk wordt bepaald hoeveel hinges er gelegd worden en of ze door de achterzijde van de passe-partout gehaald worden of niet.

 

Montage met hinges: wat zijn de voordelen?

  • Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van hinges is dat ze het kunstwerk bevestigen op een ondergrond zonder het werk zelf te beschadigen.
  • Indien het kunstwerk op een later tijdstip terug dient verwijderd te worden kunnen deze strookjes gemakkelijk doorgesneden worden zodat het kunstwerk niet geschonden wordt.
  • De hinges worden achteraan het werk vastgehecht en zijn onzichtbaar.
  • Het Japans papier dat wordt gebruikt als hinge heeft geen enkele negatieve invloed op het kunstwerk en kan geen verzuring veroorzaken.
  • Door het gebruik van hinges voorkomen we dat het kunstwerk verschuift of beweegt binnen de lijst, wat kan leiden tot kreuken, scheuren of vervormingen.
  • Het maakt het ook gemakkelijker om het kunstwerk in een later stadium uit de lijst te halen voor inspectie, reiniging of restauratie, zonder het kunstwerk zelf te beschadigen.

Kunstwerk vastmaken met hinges

Het juiste proces voor het aanbrengen van hinges

Het correct aanbrengen van hinges is een vaardigheid die zorgvuldige aandacht en precisie vereist.

1. Keuze materiaal

Het is uiteraard belangrijk om met de juiste materialen te werken. Wij kiezen voor zuurvrij materiaal van hoge kwaliteit voor de hinges vanwege de duurzaamheid en de sterkte van het papier.

2. Zorgvuldig meten en snijden van de hinges

De hinges worden in de juiste verhouding ten opzichte van het kunstwerk gesneden, zodat ze enerzijds voldoende stevig aan de achterkant van het kunstwerk kunnen worden aangebracht en anderzijds tegen, of dwars door de passe-partout kunnen worden bevestigd.

 

3. Montage

Het vergt een uiterste precisie om het kunstwerk mooi gepositioneerd te krijgen op de passe-partout.

hingestempel

 

Uniek: bij ons kan je ook terecht voor papierrestauratie

We krijgen ook regelmatig klanten over de vloer die een papierrestauratie wensen voor een kunstwerk. Dat gaat van herstellen van bv. scheuren in het papier tot bleken, ontzuren en vlakken van het papier. Hiervoor hebben wij een in-house papierrestauratrice met jarenlange ervaring. Zo kunnen we als een van de enige inlijsters in Vlaanderen ook deze dienst aanbieden.

restauratie

Van Beveren Inlijstingen is expert in montage met hinges en conserverend inlijsten

Het proces van het aanbrengen van hinges vereist precisie en zorgvuldigheid.

Bij de keuze van een inlijsting wordt elk montageproces met de klant doorgenomen en zorgen we zo voor een conserverende inlijsting op maat van de klant.

Contacteer ons vrijblijvend of kom eens langs in onze toonzaal in Gent.